Tennisalbue

Egentlig er det et misvisende navn, for tennisalbue opstår langfra kun ved udøvelse af sport, selvom tennis og badmintonspillere udgør en stor del af de sportsfolk, der ofte lider af tennisalbue. Udtrykket dækker over den sterile betændelsestilstand, der kan opstå i vævet omkring senerne imellem håndleddet og albuen efter overbelastning, især ved gentagne kraftige bagudbøjninger af håndleddet.

Også håndværkere og sekretærer er en udsat faggruppe for at få denne lidelse. Symptomerne er typisk stivhed i albuen, især først på dagen, smerter på ydersiden af albuen, der stråler i begge retninger på armen, og smertejag ved selv små stræk af håndleddet for eksempel ved at bevæge en computermus eller løfte en kop te.

 

Behandling

Et mindre alvorligt tilfælde af tennisalbue kan som regel behandles med belaste den så lidt som muligt i 1-2 uger. Det kan være svært helt at lade være, da vi bruger netop de sener og muskler i armen til rigtig mange gøremål. Er tennisalbuen erhvervsbetinget, bør man overveje at arbejde med nogle mindre belastende gøremål, mens tennisalbuen bliver bedre.

Man kan også prøve at bære og løfte med albuen udad, så tommelfingeren drejer væk fra kroppen. Det vil føles meget mærkeligt for de fleste, men det er en god løsning i den periode, hvor senerne er betændte og smertefulde. Smertestillende medicin, der har en god virkning mod gigtsmerter, kan også tages i denne periode, hvis man har brug for lindring, og ligeledes kan en sportsbandage være en stor hjælp i en periode.

En kiropraktor kan afhjælpe nogle af smerterne ved små manipulationer af musklerne og senerne. I nogle tilfælde vil lægen vurdere, at den sterile betændelsestilstand, og dermed smerterne, er så markante, at små indsprøjtninger med binyrebarkhormon direkte i de betændte områder vil kunne fremme helingen.

 

Forebyggelse

Forebyggelse er vigtigt. Især hvis tennisalbue er et tilbagevendende problem på grund af forkerte arbejdsstillinger eller et hårdt fysisk arbejde, hvor albue og håndledsmuskler ofte udsættes for kraftige gentagne bevægelser, der belaster dem.

Hold øje med om du, selv i mindre bevægelser, bruger dine led forkert, for eksempel når du bruger en computermus eller løfter på dit arbejde. Få en kiropraktor til at gennemgå de af dine arbejdsbevægelser, der oftest belaster dine sener, og få et forebyggende øvelsesprogram, der styrker musklerne i armene. 

Læs mere omkring tennis albue, og behandling på sundhed.dk:

Sundhed.dk