Migræne

Migræne er en meget almindelig form for kraftig hovedpine, som ca. hver 7 dansker oplever i deres liv. Det er typisk en hovedpine, der giver kvalme, og for nogle også opkastninger og overfølsomhed over for skarpt lys eller støj.

De fleste, der lider af migræne, får deres første anfald allerede som børn. De fleste med sygdommen har heldigvis kun få anfald om året, men for nogle ganske få opstår der anfald mere end 1-2 gange om måneden, og for disse er sygdommen meget invaliderende i deres dagligliv, da arbejde og socialt samvær bliver begrænset.

 

Forvarsler

Mange, der lider af migræne, får de såkaldte ”forvarsler”, som opstår kort tid før anfaldet. Den mest udbredte er synsforstyrrelser i form af flimren for øjnene og fornemmelsen af at se lysende figurer eller ”lyn” for sig. Det kaldes ”aura”.

Mange får også en stikkende og snurrende fornemmelse i ansigtet og i fingrene, der nogle gange breder sig op ad armen. I meget sjældne tilfælde opstår der kortvarige lammelser, talevanskeligheder og stærk svimmelhed. Men det er langt fra alle migrænepatienter, der oplever disse forvarsler.

 

Årsager

Årsagerne til migræne kendes ikke fuldstændigt, men noget tyder på, at det er en kombination af ting. Nogle kvinder får eksempelvis migræne omkring deres menstruation, men også fødevare-allergikere kan opleve migræne som en reaktion på ting, de ikke kan tåle. Chokolade, ost, og alkohol er nogle af de mere velkendte mistænkte migræneudløsere. Stoffet phenyethylamin, som blandt andet findes i kunstige sødemidler, findes også i en vis mængde i netop chokolade og rødvin.

For at undersøge om migræne anfald udløses af fødevarer må man føre en dagbog over de ting, man spiser, og notere ned, hvornår man har anfald. Meget koldt vejr, stress eller stærke dufte eller skarp lys kan også have en udløsende effekt, hvis man lider af migræne.

 

Behandlinger

Der findes endnu ikke en effektiv behandling mod migræne, men smerterne kan lindres. For mange følges migræneanfald med en spændingshovedpine, og det kan være vanskeligt at mærke forskel på, om det er det ene eller det andet. Derfor oplever mange migrænepatienter smertelindring efter en tur hos en kiropraktor.

Det hjælper også at opholde sig i et rum uden for mange påvirkninger, for eksempel soveværelset, med gardinerne rullet ned. For nogle migrænepatienter er almindelig smertestillende medicin tilstrækkeligt, men for andre er speciel migrænemedicin påkrævet.

Læs mere omkring migræne på wikipedia:

Wikipedia