Iskias

Smerter, der stråler ned ad balden, bagsiden af låret, underbenet og evt. foden, kaldes ofte for ”iskiassmerter” eller bare ”iskias” opkaldt efter den største nerve i vores system. Der, hvor iskias er tykkest, er den på størrelse med en lillefinger. Smerterne kaldes iskias, når de optræder langs iskiasnervens forløb. Det er således ikke en diagnose, men fysioterapeuter, kiropraktorer og læger forstår, hvad man henviser til, når man taler om iskiassmerter.

Man kan opleve, at der nærmest er nedsat følelse i benene, som når benet ”sover”, en prikkende eller brændende fornemmelse, eller at man mangler kræfter til at gå eller styre foden og benet, og nogle oplever, at deres knæ og fodreflekser er påvirkede. Det er også karakteristisk, at man ikke kan løfte sit ben straks, mens man ligger på ryggen.

 

Årsager til smerter i iskiasnerven

Iskiassmerter har ofte deres oprindelse i problemer med rygsøjlen. Det kan være, at lænden er låst i leddet, eller en nerve er kommet i klemme. Slidgigt eller en discus med revner kan også forsage iskiassmerter, og det samme kan medfødte skævheder i ryggen eller forskel på benenes længde. Helt almindelige forhold som muskelspændinger og dårlig holdning kan også i nogle tilfælde stråle ud i benene.

Når man først oplever smerterne, er de periodevise eller optræder som en uro eller irritation. Hvis man ikke gør noget ved problemet, vil symptomerne efterhånden opleves som meget ubehagelige og smertefulde.
Jo mere belastet iskiasnerven er i balden og lænden, jo længere vil smerten stråle nedad. Smerten kan opstå uden varsel, uden en akutoverbelastning, som et symptom på et længerevarende tryk på nerven, og man skal tage smerten alvorligt og blive behandlet, før den bliver for omfattende.

 

Behandling af iskiassmerter

Ofte kan en kiropraktor afhjælpe smerter fra iskiasnerven. Mange læger henviser i dag til kiropraktikken netop for at afhjælpe dette problem. Kiropraktoren kan efter en grundig forundersøgelse, og evt. en røntgenfotografering, finde frem til de led, der klemmer på nerven.

Herefter kan han eller hun manipulere leddet, så det løsner op og kan sættes på plads, og derved løses der op for presset, og smerten afhjælpes.
Hvis det er en muskelspænding, der er skyld i smerterne, kan kiropraktoren også løsne op for dette, let og smertefrit. Kiropraktoren vil følge op med noget undervisning i, hvordan man kan undgå disse smerter i fremtiden, og hjælpe med at træne ryggen og lænden, sådan at nerven ikke kommer i klemme igen.

 

Læs mere om Iskiasnerven på wikipedia:

http://da.wikipedia.org/wiki/Iskias