Leddegigt

I danmark er der ca 35.000, der er diagnosticeret med leddegigt. Sygdommen rammer primært folk over 40, selvom nogle får det, når de er ganske unge. To ud af tre af dem, der har leddegigt, er kvinder.

Leddegigt viser sig ved, at der opstår en betændelsesreaktion i leddene, der hæver og bliver ømme. Det følges ofte op af træthed og feber, og kroppens immunsystem forandrer sig og begynder at danne antistoffer mod inflammationen.

 

Medicinsk behandling

Leddegigt behandles ofte med binyrebarkhormon samt en række andre betændelseshæmmende præparater. For dem, der er ramt af meget alvorlig leddegigt, kan det være nødvendigt med meget store mængder medicin, der kan give mange bivirkninger. Binyrebarkhormon forstyrrer kroppens egen hormonbalance, og patienternes eget immunforsvar kan i visse tilfælde virke dårligere, end det skal.

Ved behandlinger i mere end 3 måneder kan der være begyndende tegn på sukkersyge, kalken i knoglerne kan nedbrydes, og nogle patienter oplever at blive deprimerede.

For nyligt er man begyndt at behandle leddegigt med ”biologisk medicin”, som er DND-fremstillede proteiner, der ligner dem, som menneskets egen krop producerer, og som i flere tilfælde kan bremse en sygdomsproces.

 

Fysioterapi

Personer med leddegigt har gavn af fysioterapi til at forbedre bevægeligheden i de stive led samt træne og vedligeholde musklerne, så de kan aflaste leddene. Fysioterapeuten kan også vejlede patienter med leddegigt i, hvilke motionsformer der er bedst egnede til at styrke den fysiske kondition.

En god fysisk form er med til at holde immunforsvaret ved lige og dermed med til at bekæmpe de udbrud af betændte led, der opstår.
Mod smerter kan fysioterapeuten også vejlede i afspændingsøvelser, som kan bruges i hverdagen, hvis man som leddegigtpatient ikke ønsker at bruge helt så meget smertestillende medicin under angrebene. Kulde-/varmebehandlinger, massage, laser- eller ultralydsbehandlinger har også vist sig meget effektive mod smerter i leddene.

 

Kirurgi

For nogle patienter med leddegigt er tilstanden så voldsom, at der må kirurgi til. Dette gøres primært for at forebygge, at funktionsevnen forsvinder, eller for at mindske smerter, der ikke ellers lader sig lindre.

Under en operation mod leddegigt fjerner man et lille stykke af knoglen, led-hinden eller leddet, alt efter hvor vævet er mest ødelagt og skaber problemer.

 

Wikipedia har et i dybde beskrivelse af leddegigt her:

Wikipedia