Lændesmerter

Smerter i det nederste af ryggen, det vil sige fra nederste ribben til nederst på sædepartiet, defineres som lændesmerter. Smerter i lænden kaldes nogle gange for facetsyndrom, lumbago eller hekseskud, og er karakteriseret ved at vise sig som en udpræget følelse af en låst lænd, forbundet med en meget intens smerte.

Anatomisk er det, der kaldes ”lænderyggen”, den nederste del af rygsøjlen og er 5 hvirvler, forbundet af en række muskler og sener. Lænderyggen bærer næsten hele kropsvægten, og der er ikke noget at sige til, at stort set alle på et tidspunkt i deres liv oplever lændesmerter.

 

Hvem får lændesmerter

Der er en vis grad af arvelige faktorer, der spiller ind omkring lændesmerter, men personer, der arbejder med tunge løft, folk, der ryger, og folk, der er i fysisk dårlig form, står for en højere procentdel af de lændesmerter, lægerne hører om i Danmark. Det har også vist sig, at en god psykisk almen tilstand kan have en betydning, og folk, der er generelt utilfredse med deres arbejde eller har en depression, er også i overtal i statistikkerne af lændesmerter. 

Men det er under 30 % af de kendte tilfælde af lændesmerter, hvor man kan påvise en direkte årsag. De fleste tilfælde skyldes en overbelastning eller forvridning af leddene, og det er sjældent, at man kan se skaderne direkte på et røntgenbillede eller ved en blodprøve.

I nogle tilfælde kan lændesmerter dog være et symptom på langt alvorligere sygdomme som gigt, diskusprolapser eller knogleskørhed, så har man vedvarende lændesmerter, der ikke lader sig behandle, er det vigtigt, at man opsøger sin læge.

 

Behandling

Hos 90 % af dem, der oplever lændesmerter, forsvinder disse enten af sig selv eller som følge af behandling i løbet af 5-6 uger. Kiropraktisk manipulation af leddene kan være en stor smertelindring og kan i mange tilfælde afkorte sygdomsforløbet.

Nogle tror, at sengeleje vil være det bedste, men faktisk har det vist sig, at lange vandreture i ordenligt fodtøj, på et jævnt underlag, er langt mere effektivt, da det løser op i de spændte muskler og naturligt arbejder på at få de forvredne led på plads.

Man bør helt undgå tunge løft og vrid af kroppen, indtil lændesmerterne er væk.