Diskusprolaps

En diskusprolaps er en prolaps, eller en udposning, på en eller flere af de bruskskiver, der sidder i rygsøjlens hvirvler. Når den lille bruskplade flytter sig, kan den trykke på nerverne, og der kan opstå en betændelsestilstand, som er smertefuld. En diskusprolaps opstår, hvis der er nedbrydning af bindevævet omkring skiven.

Det kan være aldersbetinget eller være forårsaget af en forkert arbejdsstilling eller et pludselig vrid eller ryk, der skubber skiven ud af sin plads. Ikke alle med en diskusprolaps oplever smerter, men mange gør, og for en stor del af patienterne breder smerterne sig fra ryggen og ned i benene. Nogle kan miste følelsen i fodleddet eller få problemer med at kontrollere deres vandladning, hvis der er et meget uheldigt tryk.

Normalt kan en diskusprolaps gå over i løbet af 3-4 måneder, hvor man afholder sig fra at overbelaste ryggen samt konsulterer en fysioterapeut. For nogle er en operation dog påkrævet for at rette op på diskusprolapsen.

 

Operationen

Hvis der er meget langvarige symptomer, eller tegn på at rygmarvssækken eller nerveroden trykkes, anbefales det at blive opereret. Operationen foregår i fuld narkose, og patienten ligger på maven, i en ramme, for at sikre at han eller hun ligger helt rigtigt. Allerede inden operationen vil patienterne blive informeret om, hvad der efterfølgende skal ske, for at sikre at de kender forløbet og er trygge.

Sammen med en læge forklarer en fysioterapeut, hvordan det efterfølgende træningsprogram til ryggen er tilrettelagt. De forklarer også, hvordan patienten skal ligge, trække vejret og vende sig, når operationen er overstået, for at sikre den bedst mulige heling.

 

Efter operationen

De første par dage efter operationen er det normalt at være sengeliggende det meste af tiden. Når man begynder at kunne bevæge sig lidt rundt, er det vigtigt, at man ikke sidder ret meget ned, men nøjes med at gå og stå. Hvis man sidder, er det vigtigt at følge fysioterapeutens anvisninger omkring siddestillinger og støtte til ryggen.

De første to uger efter en operation bør patienten ikke selv køre bil. Han eller hun vil ikke kunne dreje sig nok til at kunne orientere sig sikkert i trafikken. Man bør efter en diskusprolaps også afholde sig fra at løfte noget de første 6-8 uger, og når man kan løfte lidt, må det kun være op til 3 kg, og der bør løftes helt tæt ind til kroppen. I 3 måneder herefter bør man ikke løfte noget, der er tungere end 10 kg.

Man må begynde meget forsigtigt, efter 2 uger efter lægens anvisning, med det basistræningsprogram, som fysioterapeuten har udarbejdet, hvorefter man kan trappe op over de næste uger til mere krævende motion. Ski og ridning bør man dog vente med, til der er gået 3 måneder. Man skal regne med at være sygemeldt fra sit arbejde i ca 6 uger efter en diskusprolaps-operation, og der går omkring 3 måneder, før man kan leve helt, som man gjorde før, uden at have nogle smerter.