Behandling af frossen skulder

En ”frossen” skulder er en irritation eller en betændelsestilstand i ledkapslen omkring skulderen, der primært rammer 40-60-årige.  Det nedsætter bevægeligheden og medfører dermed, at selve ledkapslen skrumper, og der opstår sammenvoksninger i det væv, der er omkring leddet.

Der opstår mangel på ledvæske, som er ledkapslens ”smørelse”, hvilket nedsætter bevægeligheden yderligere. Lidelsen er smertefuld, og sygdomsforløbet kan vare helt op til 3-4 år. Årsagen til en frossen skulder kendes ikke helt. For nogle opstår den efter en sportsskade eller anden akut skade på skulderen, men for andre opstår den uden foregående uheld. Når dette er tilfældet, kaldes lidelsen en idiopatisk frossen skulder.

Nogle læger mener, at en frossen skulder kan være en autoimmun tilstand, hvor kroppen angriber sit eget væv, men det er ikke den mest udbredte teori.

 

Symptomer

En frossen skulders forløb inddeles i 3 faser. Den 1. fase, hvor der opstår smerte i skulderen, der stråler ud i armen, smerterne er værre om natten eller ved bevægelse, og skulderen begynder at føles låst og bevægeligheden indskrænket. Denne fase varer typisk 2-6 måneder. I 2. fase forsvinder smerterne, men skulderen føles fastlåst. Denne fase varer i 6-12 måneder. Og endelig i 3. fase, som kan vare 2-3 år, hvor man langsomt genvinder bevægeligheden i skulderen.

For at stille diagnosen vil lægen se på. hvor længe der har været smerter i skulderen, og om den er låst i alle bevægeretninger. Samtidig skal alle andre mulige årsager udelukkes.

 

Behandlinger

I 1. fase behandler man smerterne med enten en lokalbedøvelse, der gives direkte i de af nerverne, der er påvirkede, eller med binyrebarkhormon. Oftest blander man de to for de bedste resultat, så der både behandles for smerter og mod inflammationen i ledkapslen.

Når smerterne er væk, og man er i fase 2, kan man begynde at lave øvelser, der skal give leddet mere bevægelighed, i samråd med en fysioterapeut. Er det et meget alvorligt tilfælde, kan der for nogles blive tale om en operation for at genoprette skulderens bevægelighed.

Genoptræningen af skulderen kan være langvarig, og det er vigtigt, at man udfører øvelserne korrekt og bevarer så meget af bevægeligheden som muligt. For langt de flestes vedkommende kan man dog efter det lange sygdomsforløb blive helt rask igen.

Læs også mere omkring behandling af en frossen skulder her:

www.sundhed.dk