Hold i nakken

Et hold i nakken er smertefuldt og kan komme pludseligt. Ofte efter en voldsom belastning af nakkemusklerne eller en længerevarende forkert hovedstilling. Det sidste sker nogle gange under søvnen, og man vågner op med smerter og hold i nakken.

Den ubehagelige tilstand kan betegnes som en slags ”forstuvning” af nakkemusklerne og føles ud over smerten, som om nakken er låst eller træt og ikke kan bevæges optimalt. Hold i nakken går ofte over i løbet af få dage, hvis man tager de rigtige forholdsregler.

 

Behandling

Er skaden sket, kan en ispose være en skøn lindring på de ømme muskler. Kulden fra isen hjælper med at mindske smertesymptomerne, og man kan sidde med isen, eller bare en pose frosne ærter med et håndklæde om, på nakken i op til 15 minutter, hver time. Bevægelse er også godt, og det værste, du kan gøre, er at lægge dig i din seng.

Gå en lang tur, hvor du får godt gang i kroppen, og får strakt hele bevægeapparatet. En fysioterapeut kan hjælpe med at løsne musklerne i nakken op og kan vise dig nogle øvelser, du selv kan lave derhjemme for at behandle og forebygge dit hold i nakken. 
Forebyggende øvelser er altid en god ide, men vær sikker på, at du udfører dem korrekt, så du ikke forvolder mere skade end, du gør gavn. Få fysioterapeuten til at gennemgå øvelserne med dig, hver gang du er der, så han eller hun kan korrigere dig, hvis du udfører dem forkert.

 

Længerevarende hold

Hvis man døjer med nakkesmerter i længere perioder, kan der være mere alvorlige årsager bag nakkesmerterne. Nakkemusklerne er utroligt stærke, fordi de ud over at skulle holde vores hoved, skal beskytte vores rygmarv og de vigtige bindeled til hjernen.

Så er der smerte over mange dage, eller er musklerne låst helt fast, uden at det synes at aftage i løbet af nogle dage, bør man søge læge eller fysioterapeut. Vær også opmærksom på, om der er smerter, der stråler ud i armene, eller du har kvalme, er svimmel eller kaster op.

I disse tilfælde bør man altid søge læge.